Журнал Forbes-Україна проаналізував тенденції онлайн-мовлення

Журнал Forbes-Україна проаналізував тенденції онлайн-мовлення

Дата публікації: 18/04/2014

 

ТОП-5: як Інтернет перетворив телебачення

Українські проекти змогли реалізуватися завдяки YouTube Live, Skype, Ustream, LiveU та IP-стріму

Павло Мандрик

В епоху Інтернету телебачення як явище вийшло за межі самого лише екрану. Тепер при наявності низки сервісів потокового відео у всесвітній мережі свій телеканал може запустити будь-хто якщо не безкоштовно, то з не надто значними витратами.

В Україні за останні півроку на хвилі суспільного інтересу до політичних подій стартувало безліч громадсько-політичних Інтернет-проектів. Серед них – Hromadske.tv, Grom TV, Spilno.tv, UkrStream.tv, Еспресо ТВ та інтернет-версія «Радіо Свободи». Ці проекти за допомогою низки іноземних сервісів відеохостингу та потокового відео організовували прямі трансляції з епіцентрів найгучніших політичних баталій. І досі не гребують оперативним відео з місця подій за допомогою Інтернет-сервісів і чимало ефірних телеканалів.

До того ж самі сервіси, які надають можливість Інтернет-трансляцій, працюють як над удосконаленням своїх технічних можливостей, так і запроваджують програми з підтримки журналістських проектів. Наприклад, американський сервіс потокового відео Ustream в лютому запустив пільгову програму з підтримки громадської журналістики – Ustream for Change.  А Microsoft нещодавно заявила про бажання запустити ще в цьому році нову HD-версію здійснення відеодзвінків – Skype TX.

Попри різноманіття сервісів, за допомогою яких можна здійснювати пряму трансляцію, Forbes виділив саме ті з них, які набули популярності серед українських інтернет-телеканалів та ефірних мовників. 

 

YouTube Live

Найбільший у світі американський відеохостинг YouTube, що належить корпорації Google, все ще залишається головним «знаряддям» для творців відеоконтенту. Сервіс прямого ефіру, YouTube Live, було запущено відеохостингом у 2011 році. Спочатку ним могли скористатися тільки партнери компанії або обрані канали, що мали принаймні тисячу підписників. Однак у серпні 2013-го ліміт було знижено до ста осіб. А починаючи з грудня 2013-го можливість організувати «прямий ефір» отримали всі власники верифікованих акаунтів, незалежно від кількості підписників.

«За допомогою YouTube Live ми організовуємо прямі ефіри, онлайн-трансляції, де користувачі можуть поставити питання безпосередньо гостям. У принципі, це – досить цікаве технологічне рішення», – пояснює Філіп Петренко, технічний директор групи «1+1 медіа».

Однак при трансляції прямих ефірів слід не забувати про авторські права, на порушення яких сервіс реагує миттєво. «Під час прямої трансляції одного з концертів на Майдані Незалежності через YouTube у нас виникли проблеми, коли співачка Руслана зі сцени заспівала «Let it be». Сервіс обірвав нам трансляцію», – розповідає Костянтин Ігнатчук, головний редактор Інтернет-каналу UkrStream.TV.

При цьому існують українські медіа, які через відсутність авторських обмежень щодо контенту ведуть мовлення через Youtube цілодобово. Серед них – інформаційні телеканали: «5 канал» та «Канал 24», а також Інтернет-проекти «Еспресо TV» та Hromadske.tv.

Крім цього, слід також відрізняти сервіс YouTube Live від сервісу Hangouts On Air соцмережі Google+. Хоч останній і використовує для трансляції YouTube, насправді, це два різних сервіси. Як і YouTube, Hangouts On Air дозволяє відкрити власний «телеканал», але тільки користувачам соціальної мережі Google+. Відеоконференції в Google+ були в наявності й раніше, але Hangouts On Air має більшу функціональність. Для початку мовлення Hangouts On Air необхідно синхронізувати роботу з YouTube і Google+. На старті запуску, у травні 2012-го, розробники Google рекомендували журналістам використовувати сервіс для проведення вебінарів та конференцій або організації круглих столів.

 

Skype

Skype дозволяє користувачам Всесвітньої мережі спілкуватися дешево та без будь-яких безперешкод. Саме тому кількість абонентів, які хоча б щомісяця використовують сервіс, активно зростає – і в 2013 році перевищила 300 мільйонів при майже мільярді зареєстрованих акаунтів.

Перевага Skype перед іншими технічними рішеннями полягає в його доступності й поширеності. Тому якщо виникає потреба зв'язатися з кимось оперативно, програма дає можливість отримати «живу» картинку. «Саме для забезпечення Skype-включень в апаратних студіях ТСН ми встановили спеціальний апаратний комплекс», –  зазначає Філіп Петренко, технічний директор групи «1+1 медіа».

Саме з огляду на інтерес до сервісу з боку медіа перед Microsoft постійно постає питання високої якості відео- та аудіо-контенту. У зв'язку з цим нещодавно компанія анонсувала нову версію сервісу відеодзвінків – Skype TX, запуск якої очікується протягом найближчого року. Новація зорієнтована саме на застосування в сфері телемовлення.

Як відзначають у Microsoft, сервіс Skype TX представляє собою програмне забезпечення студійного рівня, що гарантує високу якість передачі відео та аудіо. Фактично, має бути реалізована більш тісна інтеграція Skype з професійним студійним обладнанням. Планується впровадити підтримку формату HD-SDI, який дозволяє отримувати більш деталізовану картинку – на отриманому зображенні можна навіть роздивитися обличчя людини або номери автомобіля. Також компанія анонсувала можливість обробляти декілька дзвінків Skype в рамках одного інтерфейсу.

 

Ustream

Широкої популярності в Україні американський сервіс потокової передачі відео Ustream набув під час протестних акцій у грудні минулого року. Відразу чотири українських Інтернет-проекти – Hromadske.tv, Grom TV, Spilno.tv і UkrStream.tv, – які активно займалися трансляцією протестів в Україні, робили це через Ustream.tv. Причому, якщо Hromadske.tv та Grom TV використовували Ustream лише для прямих включень журналістів із місця подій, то Spilno.tv і UkrStream.tv через цей сервіс вели цілодобові прямі трансляції з усіх гарячих точок.

Сервіс Ustream після реєстрації користувача дозволяє за наявності Wi-Fi або 3G транслювати в прямому ефірі відео з зовнішньої веб-камери або камери, вбудованої в смартфон, планшет або ноутбук. Після закінчення прямої трансляції відеозапис можна зберегти окремим відеороликом і переглядати пізніше.

За чотири місяці існування некомерційного проекту UkrStream.tv витрати на забезпечення трансляцій з епіцентру подій на Майдані Незалежності та з інших «гарячих» точок склали приблизно $60 000. Більшу частину – $40 000 – покрили добровільні надходження з відкритих рахунків, розміщених на сайті компанії. Решту – власні кошти засновників проекту, як каже головний редактор UkrStream.TV Костянтин Ігнатчук, − планують повернути через деякий час.

За його словами, кошти було витрачено на оренду камер та місць для зйомок. На самій трансляції в Ustream вдалось зекономити: «Наше відео зібрало 40 млн переглядів. У Ustream є обмеження на безкоштовні трансляції. Але оскільки ми – некомерційний проект і наше відео мало суспільний резонанс, нам пішли назустріч. Сервіс надає нам свої послуги безкоштовно. Загалом у нас до 1,5 десятка каналів на Ustream», – зазначив Ігнатчук.

За HD-якість, відсутність реклами або можливість вставити трансляцію на свій сайт сервіс Ustream бере від $99 до $499 на місяць. Однак отримавши високу кількість трафіку з України в період революції, автори сайту потокового відео в лютому запустили нову програму під назвою Ustream for Change. Вона покликана допомогти громадським журналістам та викладачам поширювати свої відео в режимі реального часу. У програму входить доступ до стрімінгу без реклами, можливості безкоштовного просування, а також технічної допомоги.

Однак якщо для Інтернет-телебачення сервіс грає роль месії, то ефірним телеканалам він не цікавий: «Ustream ми не користуємося, оскільки він дає дуже велику затримку і не підходить нам технологічно», – констатує Філіп Петренко, технічний директор «1+1 медіа».

Відзначимо також, що окрім Ustream існує низка інших сервісів передачі потокового відео – такі як Livestream, Justin.tv тощо.

 

IP-стріми

Технологія IP-стрімінгу передбачає потокове мовлення безпосередньо в Інтернет із веб-камери або камери в планшеті або смартфоні. При цьому важливою є наявність каналу з достатньою пропускною здатністю в напрямку мережі. З камери конвертується IP-потік, а потім через Інтернет-підключення (модем, WI-FI або мобільний Інтернет) цей потік доставляється в телецентр, де він конвертується з IP-потоку знову у відеосигнал, який і видається в ефір.

Враховуючи політичну ситуацію, що склалася в Україні, зв'язок через Інтернет іноді стає єдино можливим каналом комунікації. Приміром, на сьогодні – це єдиний спосіб включення для українських телеканалів із Криму.

Також цього року через політичні події вручення премії Телетріумф з оголошенням переможців транслювалося в Інтернеті: «Ми провели трансляцію за допомогою IP-стріму, повністю нашими силами», – зазначає Філіп Петренко, технічний директор групи «1+1 медіа».

Насправді є безліч варіантів організації трансляцій за допомогою IP-стріму. Для цього існують безкоштовні програми на зразок Windows Media Enkoder.

Із недоліків таких трансляцій можна назвати те, що на сьогодні телекомунікаційні провайдери не завжди забезпечують хороше покриття у всіх зонах для мобільних включень. Ситуацію може виправити поява повноцінного 4G зі швидкістю передачі від 100 Мбіт/c.

 

LiveU

На відміну від усіх вищезазначених програм, LiveU – це не Інтернет-сервіс, а компактне обладнання у формі коробки для організації прямого ефіру за допомогою стільникового зв'язку. Створений в 2007 році розробниками з Ізраїлю, проект зміг залучити багатомільйонні інвестиції відразу кількох венчурних фондів.

Суть технології – передавання відео по декількох каналах зв'язку одночасно: сигнал із відеокамери потрапляє в пристрій LiveU і поділяється за спеціальним алгоритмом на декілька потоків. Якість відео на виході дозволяє отримати зображення з високою роздільною здатністю FullHD.

Технологія LiveU активно й успішно застосовується по всьому світу. Без LiveU в США не проходять церемонії Греммі, Еммі та Оскар, а в Росії пристрій активно застосовувався під час Олімпіади в Сочі. Користується LiveU й низка українських телеканалів. Серед Інтернет-проектів із київською «пропискою» пристрій застосовує в своїй роботі Інтернет-версія «Радіо Свобода»: «Під час виборів у 2012-му році на 223 окрузі в Києві ми тиждень вели пряму трансляцію всього, що відбувалось там. Лише одна наша камера LiveU зробила більше, ніж веб-камери на всіх дільницях разом узятих», – зазначила Інна Кузнецова, головний редактор київського бюро «Радіо Свобода».

Однак пристрій має обмеження щодо клієнтів, воно спричинено його головним недоліком – високою вартістю. Ціни на LiveU стартують від $50 000 за найскромнішу модель. Крім цього, пристрій є залежним від батареї живлення, яка може працювати без підзарядки 5 годин поспіль.

Прототипів та аналогів у LiveU чимало. Зокрема, за подібною технологією працюють TVUPack та AVIWEST IBIS.

Forbes-Україна